Saborni Hram Svetog Jovana Vladimira. Bar

INFORMACIJA

Detalji oglasa

ID oglasa: 325
Prikazano: 1216
Ističe: nikad ne ističe
U kategorijama: Manastiri i crkve
5.00 (1 glasova)
Kontakt Saborni Hram Svetog Jovana Vladimira. Bar.
www.hrambar.com
email: ..........Pokazati
Dodato 2018-03-19 09:32:01
Wedding photographer Sergej Zabijako

Opis

Saborni Hram Svetog Jovana Vladimira. Bar.

Bar - Saborni hram Svetog Jovana Vladimira u Baru osveštan je u nedelju 25. septembra 2016. u prisustvu oko pet hiljada vernika iz Crne Gore, zemalja regiona, Rusije, Ukrajine, Belorusije....

Hram su osveštali i potom u njemu služili svetu liturgiju Njegova svetost patrijarh jerusalimski Teofilo Treći, Njegova svetost patrijarh Srpski Irinej, arhiepiskop albanski Anastasije, arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, u prisustvu predstavnika svih pomesnih pravoslavnih crkava- preko 50 arhijereja, vladika, mitropolita iz celog sveta. Osveštanje Sabornog hrama u Baru, u godini jubileja – 1.000 godina od pogubljenja sveca, je najveći događaj u pravoslavlju u 2016. Blagoslov majke Svih Crkava Jerusalimske Patrijaršije i Svetog grada Jerusalima sabranima u Sabornom hramu u Baru preneo je Njegova svetost patrijarh jerusalimski Teofilo Treći

- Za mene je osveštanje pravoslavnog Hrama Svetog Jovana Vladimira ima izuzetno značenje jer predstavlja svedočanstvo i očuvanje naše istovetnosti i identiteta. Savremeni globalizam upravo preti da razori identitet svakog nadoda i to što je za svaki narod suštinsko. Iz tog razloga ovakva sabranja su ono što čuva identitet svakog mesta i svih naroda, i sve zajedno objedinjuje ljubavlju raspetog Hrista i krstom Svetog Jovana Vladimira, kazao je patrijarh Jerusalima i sve Palestine Teofilo treći kome je ovo prvi dolazak u Crnu Goru.

U ime domaćina, Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej kazao je da izgradnja Sabornog hrama Svetog Jovan Vladimir ima veliki značaj za naše doba, te da je građen u kriznim vremenima na svim poljima života.

- Verujem da će to biti jedna nova duhovna i materijalna snaga, kako za oživljavanje naših svetinja, tako i oživljavanje našeg života, pogotovu moralnog i duhovnog, u čemu je naša snaga. Kada smo bili duhovno jaki, onda smo bili u svakom pogledu jaki. A kada smo duhovno oslabili tada smo bili u svemu slabi i krizni. Dakle, ovo je veliki dan, a ono što nas posebno ohrabruje i raduje jeste prisustvo ovolikog naroda. Ja mislim da je ovo najveće prisustvo naroda, bar u poslednje vreme, na jednom mestu, i to oko hrama i njegovog osvećenja, kazao je patrijarh srpski Irinej podsećajući da je hram u Baru obišao dok je bio u izgradnji.

- Tada sam pitao mitropolita Amfilohija “čemu ovoliki hram“, ali kada sam danas video ovoliki narod, za veličinu ima puno opravdanje, kazao je patrijarh srpski.

Mitropolit crnogorsko – primorski Amfilohije zahavlio se svima koji su pomogli izgradnju Hrama Svetog Jovana Vladimira

- Sveti Jovan Vladimir je onaj koji je poneo Hristov krst, i koji je sebe žrtovao za istinu, pravdu i za narod svoj. Na toj i takvoj žrtvi počiva čitavi svet, njegova sudbina i njegovo večno naznačenje na raspeću Hristovom i na njemu kao vaskrslom Gospodu, kazao je Amfilohije dodajući, „Sveti ljudi Božiji, svetitelji, su upravo oni koji su žrtvovali sebe za bližnje svoje, koji su služili Bogu, istini, narodu svome, a nisu tražili njima da se služi“

Na dan osvećenja iznesen je krst Svetog Jovan Vladimira na kome je svetac pogubljen pre 1.000 godina. Krst godinama čuva porodica Andrović iz Mikulića kod Bara. U hramu sv.Jovana Vladimira su bile izložene mošti sveca koje su vernici celivali.

Izgradnja sabornog hrama počela je 2002.godine, a posle hrama u Podgorici, po veličini je drugi pravoslavni hram u Crnoj Gori, površine 2x 1359 m2. Na centralnoj kupoli hrama, na visini od preko 40 m, nalazi se zlatni krst visine 4,6 metara, težak oko 380 kg.

Izvor: http://www.novosti.rs/

Specifični detalji

Telefon: ---

Lokacija

Bar, Primorje, Montenegro
saborni hram Svetog Jovana Vladimira, Ulica Jovana Tomasevica, Bar, Черногория

Video snimak

Komentari

Ocjena

Kvalitet
5.00
Nivo cijene
5.00
Zadovoljstvo od kontakta
5.00

Recenzije korisnika

5.00

Amin!!!

Dodajte recenziju

Vezano za ovu kategoriju